1 Kasım 2015 Pazar

Damar Tıkanıklığının Oluşumu

Damar tıkanıklığı, dünyadaki ölümlerin büyük kısmının sebebidir.Damar tıkanıklığı sebebi ile Türkiye’de ölümle sonuçlanan hastalıkların % 38′ine sebep olmaktadır.
Kalp hastalıklarının başlıca nedeni damar sertliği ve tıkanıklığıdır. Sigara, alkol, şişmanlık, yüksek tansiyon, kolesterol ve dengesiz beslenme gibi çeşitli nedenlerden dolayı kişinin doğumunda esnek ve pürüzsüz yapıda olan damarlar, yaş ilerledikçe sertleşip tıkanmaktadır. Sertleşip hasar gören bölgelerde kolesterol ve benzeri maddeler plaklar oluşturup damarın iç çeperini yavaş yavaş tıkamaya başlar. Damar tıkanıklığı sebeplerinin başlıca nedenleri bu şekilde iken genel olarak yenilen yemeklerden solunan havaya kadar hemen her şey insanda damar tıkanıklığına sebep olabilmektedir.

Damar tıkanıklığının neden oluşur?

Belli bir yaştan sonra daha fazla yaşanan damar tıkanıklığı, birçok insan için problem yaratmaktadır. Ancak damar tıkanıklığını meydana getiren sebepleri, çözücü etkiye sahip bitki özleriyle iyileştirmek mümkündür.
Damarlarda daralma ve tıkanıklıkları çözücü ve idrarla atılımını sağlayan bazı bitkiler ve bitki özleri vardır. Bu yöntemde asıl etkiyi gösteren damar açıcı maddeler suya damlatılarak içilen saf bitki özleridir.Sadece birkaç bitki kaynatarak damarlar açılmaz. Bu şekilde ancak kolesterol düşürülebilir.
Damar açıcı özelliği olan saf bitki özlerinin uzun süren bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmıştır ve bu formüllerin kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle de herhangi bir yan etkisi yoktur. Damar açıcı bitkilerin tedavi ettiği damar tıkanıklığının tedavisi normalde by-pass ameliyatıdır. Ancak damarların iç yüzeyine yapışarak tıkanıklığa sebep olan bu oluşumları çözücü etkiye sahip bitki özleriyle gidermek olasılığı her zaman mevcuttur.

Damar Tıkanıklığı Hangi Hastalıkları Yol Açar?

Kalp damarlarını tutarsa kalp ağrısına (kalp anjinası), enfarktüse; boyun damarlarını tutarsa geçici veya kalıcı inmeye (felç); böbrek damarlarını tutarsa tedavisi zor yüksek tansiyona veya böbrek yetmezliğine; karın veya göğüs içi büyük damarı tutarsa balonlaşma (aort anevrizması) ve patlamaya; bacak damarlarını tutarsa yürüme ağrısına, yaraya, kangrene ve ileri evrede bacak kesilmesi yani amputasyona neden olur. 
Belirtiler ortaya çıkmadan önce tanı konulabilirse birtakım etkin tedaviler ile inme, böbrek yetmezliği, anevrizma ve bacak sorunları önlenebilir.

Nasıl Korunmalıyız?


Damar tıkanıklığı fazla belirtisi olamayan bir hastalıktır. Son derece sessiz olan bu hastalık bazı durumlarda kalp krizi oluşana kadar anlaşılmaz. O nedenle düzenli yapılan kontroller hayat kurtarıcı olabilir.
Bu hastalığın görülme riskini arttıran en büyük faktörler sigara, alkol, yağlı gıdalar ve strestir. Bu nedenle yağlı etlerden, sakatatlardan, hamur işi gıdalardan ve kızartmalardan uzak durup daha çok sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye dönülmelidir.
Sigara bu hastalığı tetikleyen en büyük etkenlerdendir. Sigara damar içinde plakların birikmesini hızlandırır ve içinde bulunan nikotin kalp atım hızını bozmaktadır. Bu nedenle sigaradan uzak durmak bu hastalık için en büyük adımlardan biridir.
Bu hastalığın çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Halk arasında en çok bilinen yöntem stent ve balon yöntemidir. Bu tedavi yönteminde tıkalı olan damar balon ile açılır ve stent
 takılarak tedavi bitirilir. Ama bu tedaviden sonra tekrar tıkanma ihtimali oluşmaktadır. Bitkisel tedavi yöntemleri de uzman eliyle yapıldığında olumlu sonuç verebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder